четвъртък, 11 септември 2008 г.

Митът за фрaнцузойките

Франция е символ на романтика за много хора по света и знаейки това французите превръщат начина си на живот в стока за продан.
Едва ли някой ще оспори твърденията, че:
-  Париж е столицата на модата и любовта,
- френската кухня е най-добрата в света,
- френските мъже са идеалните любовници,
- а французойките са прекрасни и стилни създания.
Митът за превъзходството на френската жена датира още от 1877 г. - за алегоричен символ на Франция е обявена Марианна – прекрасно момиче, въплъщение на женствеността и духовността. Почетното звание "Марианна" винаги се присъжда на някоя конкретна красавица, която се избира след всенародно гласуване.
Не всички французойки, разбира се, са като фотомодели. Като всички жени и те капризничат, борят се с целулита и плачат над любовните романи. Но без всякакво съмнение имат качества, които ги правят неподражаемо чаровни.


Аксесоари
Разликата е в това, че дори към баналното ежедневно облекло французойката умее да добавя закачливи елементи, които внасят допълнително настроение. Нейна запазена марка е стилното шалче, завързано артистично на китката, на талията, на дръжката на чантата, елегантния часовник и качествените бижута.
Бельо
Всяка истинска жена е готова да похарчи всичките си пари за изкусително бельо. То е истински символ на изисканата французойка, пристрастена към дантелите и фините материи. За нея, обаче избирането на бельо е изкуство.
и не случайно продавачите в големите парижки магазини след всяка Коледа са принудени да сменят хиляди комплекти умопомрачително секси бельо, подарено на французойките от техните любовници и съпрузи.

Диета
Една френска поговорка гласи: "Един сладкиш е един миг в устата, един час в стомаха и цял живот върху бедрата".
Французойката почти винаги е на диета, колкото и да е трудно, поради изобилната френска кухня.е

Мода
Модата е родена във Франция, но за французойката важен е преди всичко стилът и собствената индивидуалност.

Парфюмът
В съзнанието на милиони хора самата дума "парфюм" се асоциира с епитета "френски". Французойката обаче никога няма да си купи парфюм само, защото е модерен. Тя знае, че парфюмът, както и дрехите, са нещо твърде индивидуално. Затова блондинката няма да носи аромат, предназначен за брюнетки, и обратно, но и двете следвайки съветите на великата Коко Шанел, непременно ще пръснат от любимия си парфюм не само зад ушите, но и там, където биха желали да получат целувка.

Пола
Французите се шегуват: "Колкото една жена е по-възрастна, толкова по-къса е полата й". Може би затова французойките носят панталони и джинси, но не защото не разбират от хумор, а защото така им е по-удобно.

Токчета
Те безвъзвратно са останали в миналото. С високи токчета във Франция се изтезават само дамите от кварталите с червените фенери и някои чуждестранни туристки, които са решили да блеснат с издържливостта си. Французойката отдавна е направила своя избор в полза на елементарното удобство: маратонки, мокасини, леки сандали...

Шопинг
Французойката му се отдава само в сезона на разпродажбите. Щом магазините обявят намаленията си , пред тях се извиват дълги опашки. Французойката не жали сили и време, за да бъде хем модерна, хем практична.

Мъжете
Те заемат централно място в живота на французойката. Тя може да мечтае да не се омъжи и  да се страхува от плачещи бебета, но винаги харесва мъжете. А това в действителност означава всички мъже, без изключение – сивокосият продавач на печени кестени, невзрачния съпруг на портиерката, началникът в службата й или дори случайния минувач, с когото се е разминала в метрото. И по всяка вероятност именно в това невинно и денонощно желание да прелъстява е главният секрет на прочутия чар на французойките.

Кафенето
Това е мястото на срещата, което никога не се променя. Животът на французойките е запълнен с дела, но колкото и да е напрегнат графикът й , тя непременно ще прескочи до кафенето поне три пъти. Сутринта, за да изпие едно кафе на спокойствие. През деня с приятелки за да закуси и да уточни вечерната си програма. А вечерта с приятеля си, преди да отидат на кино или след ресторанта, за да изпият по чаша вино.

Няма коментари: