вторник, 24 ноември 2009 г.

Хавайска митология

sm_pele_painting

В Хавайската митология, Хи’яка е дъщеря на Земята-майка Хаумея и Кейн. Тя е богинята-покровител на Хаваите и Хавайският танцьори, на изцелението, възкресението и защитата. Живяла в свещена горичка, където прекарвала дните си, танцувайки с горски духове. Тя се нарича също Хи’яка-и-ка-полити-о-Пеле, което буквално означава "Люляна в лоното на Пеле". Хи’яка се заражда в Таити, но донесена под формата на яйце в Хавай от Пеле, която държала яйцето непрекъснато с нея, за да го измъти.Хи’яка е любимата, най-малката и най-вярната сестра на Пеле, въпреки че имали своите различия.

hiiaka-hopoeЕдин ден духа на Пеле напуска тялото си, за да се яви на фестивала в Кауаи, където се влюбва в млад готвач на име Ло’хияу. След завръщането си тя копнеела за него и решила да изпрати пратеник да го доведе при нея. Хи’яка доброволно предложила да отиде на опасното пътуване, ако Пеле пази свещената ѝ гора и нейният приятел Хопое, който я научил да танцува хула и заедно правели венчета от цветя лехуа във време, когато боговете се смесвали с хората.

pele-400

Пеле се съгласила с желанията на Хи’яка, но настояла да се върне с  Ло’хияу в рамките на 40 дни. Също така я инструктирала да не се влюбва в Ло’хияу, нито дори да го прегръща.

Палаупалае, пазачът на папратите, бил изпратен да бъде другар на Хи’яка. По пътя, една жена на име Уахине’ома’о (буквално “светлокожата жена”) се присъединява към тях. Пътуването на Хи’яка било изпълнено с много приключения, като дуел с “купуас” (демони) в горите на острова, но когато най-после пристигнали в Кауаи, тя разбрала, че младият готвач умрял от силния си копнеж по Пеле. Тя можела да го съживи с пеене и молитва, но не и да го доведе при Пеле в рамките на 40 дни. Пеле, страхувайки се, че Хи’яка я е предала и държи красивия готвач за себе си, не само унищожила свещената й гора, но и убила приятеля и Хопое, превръщайки го в камък. Той станал известен като танцуващият камък от Пуна, който се разклащал леко в ритъма на вълните.

kanemilohai-ohiau

Когато Хияка се върнала и видяла приятеля си мъртъв, а гората опустошена, тя за реванш на Пеле, прегърнала Ло’хияу. В отплата, Пеле изпратила вълни от разтопена лава към двойката. Хи’яка била невредима, но Ло’хияу отново бил мъртъв. За втори път Хи’яка го съживила.

 

lohiau

Пеле съжалила за ревностните си действия, и решила на Ло’хияу сам да избере с кого да бъде. Някои версии на легендата разказват, че той избира Хи’яка и се връща с нея в Кауаи, друга версия, че остава при двете, а трета – че се оттегля за Кауаи сам …

Няма коментари: