вторник, 15 декември 2009 г.

Ла Томатина

image

Необходими “продукти”:

пушен свински бут
олио за намазване
140 тона развалени и негодни за ядене ДОМАТИ
45 000 топлес човечета
около 30-40 градусова августовска жега
и ммммного вода

Начин на приготвяне:

За арена служи Плаца дел Пуебло – градския площад. Насред него се издига няколкометров дървен стълб, предварително намазан с мазнина, на върха на който се закача пушения бут. Самият бой може да започне, едва след като някой успее да свали месото от пиедестала му.

След това, началото на битката се известява с изстрел от старинен топ и няколкото камиона, обикалящи площада, засипват доматените гладиатори с червения зеленчук. Без използване на помощни средства, доматите да се смачкват преди да се хвърлят (за да се избегнат нелепи контузии) и без късане на чуждите дрехи, освен ако не ви помолят да го направите. В настъпилия хаос всеки е сам за себе си. След точно един час краят отново се слага с топовен изстрел, сражението спира и повече домати не могат да бъдат хвърляни.

Следва почистването на “бойното поле” след доматената битка, извършващо се от пожарни камиони, които пръскат улиците с вода, осигурена от римски акведукт. Властите изглеждат по-заинтересовани да почистят града, отколкото да почистят посетителите и затова някои хора използват водите на река Буньол, за да се измият. Някои жители на града пък използват маркучи и пръскат с тях всички хора, за да ги измият.

Няма коментари: